Jak se vyrábí lanýžový olej?

05/10/2023

Lanýžový olej se NEvyrábí macerací čerstvých lanýžů v základním oleji

Chtěli jsme zkusit vyrobit lanýžový olej podle jednoduchého postupu, ale bohužel takto to opravdu nejde a nezkoušejte to! Začne docházet k mírnému kvašení a požadovaná chuť není ta, co jste kdysi ochutnali v restauraci.


Lepší a efektivnější je si vyrobit lanýžové máslo.

Zde je zjednodušený postup výroby lanýžového másla

  1. Výběr lanýžů: K výrobě oleje jsou často používány čerstvé lanýže. Měli by být pevné, bez plísně a jiných nečistot.

  2. Příprava lanýžů: Lanýže omyjte pod tekoucí vodou, aby se odstranila veškerá půda a nečistoty. Následně je osušte a nakrájejte na tenké plátky nebo je nasekejte na malé kousky.

  3. Příprava másla: Vezměte ghí nebo si vytvořte přepuštěné máslo a přidejte do něj připravené lanýže. Množství lanýžů závisí na požadované intenzitě chuti a vůně. Lanýže chvíli "povařte" v másle a následně přelijte do misky či sklenice.

  4. Uzavření a skladování: Po vychladnutí uzavřete nádobu s lanýžovým máslem a nechte ji na tmavém a chladném místě, ideálně v lednici.


Lanýžové máslo by mělo být skladováno v chladničce a spotřebováno do několika týdnů od výroby kvůli zachování čerstvosti a chuti. Můžete ho použít k dochucení omáček, těstovin, rizot, na steaky, které budete grilovat na Big Green Egg grilu - doporučujeme!

Optimální množství lanýžů se může lišit v závislosti na druhu lanýže, její výraznosti a osobních preferencích. Nicméně, často doporučované základní množství je:

  • Pro černé lanýže: 5-15 gramů na 50g másla
  • Pro bílé lanýže: 5-10 gramů na 5ég másla

Bílé lanýže obvykle mají silnější a výraznější vůni než černé lanýže.

Dobrou chuť!

Tyto tipy by vám měly pomoci udržet váš keramický kamado gril Big Green Egg v dobrém stavu a zajistit, že vaše grilované pokrmy budou vždy chutné a perfektně připravené.